Objavljeno: 23. 08. 2021 - 6:13
Toksini u našem domu
 

Nevidljivi toksini danas se nalaze u svakom domu. Iako ih ne možemo vidjeti, nanjušiti ili dodirnuti, okružuju nas opasne čestice koje mogu biti štetne za naše zdravlje. Nakon što je znanost počela otkrivati postojanje sve više toksina, ljudi su postali sve svjesniji uzroka svojih alergijskih reakcija u zatvorenom prostoru, a u ekstremnim slučajevima i smrtnih ishoda, poput u slučaju otrovne plijesni.

Što onda možemo učiniti kako bismo uklonili te toksine iz svog okružja?

Nekoć je vrijedilo „čistoća je pola zdravlja“, no to više nije dovoljno. Pojavom tolikog broja sintetičkih tvari koje se koriste u našoj odjeći, namještaju i ostalim uobičajenim kućanskim predmetima, čišćenje jednostavno nije u mogućnosti učiniti naš dom sigurnim. No, danas moramo tražiti netoksične varijante. Moramo čitati naljepnice i provjeravati proizvodne procese onih tvrtki koje proizvode i isporučuju artikle koje koristimo. Moramo pronaći i podržati one tvrtke koje pružaju alternativu uvozu iz zemalja u kojima visoki standardi i briga za zdravlje potrošača još nisu na zavidnoj razini.

Gdje započeti? Započnite s provjeravanjem podova u vašem domu. Drveni i laminatni podovi koji su učvršćeni ljepilom od formaldehida ispuštat će pare nekoliko godina. Tepisi i podstave  mogu biti tiho prebivalište plijesni.

Promotrite svoj namještaj. Iz kojih je zemalja uvezen?

Internacionalna svjetska trgovina ponekad znači i zdravstvenu opasnost. Nemaju sve zemlje visoko postavljene standarde u zaštiti okoliša i osiguravanju zdravstvene ispravnosti proizvoda. To se može manifestirati višom razinom opasnih para koje se oslobađaju iz proizvoda, ili na neke druge načine koji mogu biti ugrožavajući za vaše zdravlje.

Znači li to da je vaš dom postao opasno mjesto, u kojem je najsigurnije sve izbaciti i početi ispočetka? Naravno da ne, no opskrbljeni znanjem i svjesnošću, sljedeća kupnja za vaš dom može biti sigurna, netoksična i ekološki prihvatljiva. To jednostavno znači korak u pravom smjeru za dom bez toksina.

Foto: Pixabay.com

Izvor: https://populararticles.co/toxins-in-our-homes/

Moglo bi ti se svidjeti:
Poveznice:
toksini
  Inspiracija i novosti - Sve