Objavljeno: 02. 11. 2020 - 10:25
madrac
 

Spavanje je važno za naše zdravlje, raspoloženje i energiju. Ako se želite probuditi odmorni i svježi, trebate imati dobar madrac na kojem ćete spavati. No, kako znati koji je madrac pravi za vas? Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta, stilova i cijena madraca, pa nije lako donijeti odluku. Zato vam u ovom tekstu nudimo neke savjete za kupovinu novog madraca koji će vam pružiti udobnost i podršku koje vam trebaju.

Što trebate znati o madracima?

Madraci su napravljeni od različitih materijala i imaju različite karakteristike koje utječu na njihovu kvalitetu i udobnost. Neki od najčešćih materijala i karakteristika su:

  • Opruge: Madraci s oprugama su najčešći i najjeftiniji tip madraca. Oni imaju metalne opruge koje podržavaju tijelo i pružaju elastičnost. Broj, veličina i raspored opruga utječu na tvrdoću i ravnomjernost madraca. Madraci s oprugama mogu biti skloni propadanju i stvaranju udubljenja s vremenom.
  • Pjena: Madraci od pjene su sve popularniji i skuplji tip madraca. Oni nemaju opruge, već su napravljeni od guste i mekane pjene koja se prilagođava obliku tijela i pruža potporu. Postoje različite vrste pjene, kao što su poliuretanska pjena, memorijska pjena ili lateks pjena. Madraci od pjene mogu biti topliji, teži i otporniji na propadanje od madraca s oprugama.
  • Zrak: Madraci na napuhavanje su poseban tip madraca koji se napuhavaju zrakom pomoću električne pumpe. Oni omogućavaju podešavanje tvrdoće i visine madraca prema želji. Madraci na napuhavanje mogu biti praktični za goste, kampiranje ili putovanje, ali nisu baš pogodni za svakodnevnu upotrebu. Madraci na napuhavanje mogu biti podložni probijanju, curenju ili buci.
  • Voda: Madraci na vodu su rijedak tip madraca koji se puni vodom pomoću crijeva. Oni prate pokrete tijela i pružaju toplinu i masažu. Madraci na vodu mogu biti opuštajući, ali i nezgodni za održavanje, preseljenje ili čišćenje. Madraci na vodu mogu biti teški, nestabilni ili opasni.

Kako odabrati novi madrac?

Kada birate novi madrac, trebate uzeti u obzir nekoliko faktora koji će utjecati na vaše zadovoljstvo i kvalitetu sna. Neki od tih faktora su:

  • Veličina: Odaberite veličinu madraca koja vam odgovara vašoj visini, težini i broju osoba koje će spavati na njemu. Postoje standardne veličine madraca, kao što su jednostruki (90 x 200 cm), dvostruki (140 x 200 cm), kraljevski (160 x 200 cm) ili carski (180 x 200 cm). Možete i naručiti madrac po mjeri ako imate posebne potrebe ili želje.
  • Tvrdoća: Odaberite tvrdoću madraca koja vam odgovara vašem položaju spavanja, zdravstvenom stanju i osobnim preferencijama. Postoje različiti stupnjevi tvrdoće madraca, od mekanih do tvrdih. Općenito, preporučuje se da spavači na leđima i trbuhu biraju tvrđe madrace, a spavači na boku i ramenu biraju mekše madrace. Tvrdoća madraca utječe na pritisak, cirkulaciju i temperaturu tijela.
  • Kvaliteta: Odaberite kvalitetu madraca koja vam jamči trajnost, higijenu i sigurnost. Provjerite materijale, izradu i jamstvo madraca. Birajte madrace koji su napravljeni od kvalitetnih i prirodnih materijala, koji su dobro prošiveni i ojačani, i koji imaju barem 10 godina jamstva. Izbjegavajte madrace koji su napravljeni od jeftinih i sintetičkih materijala, koji su loše izrađeni i lako se kvare, i koji nemaju nikakvo jamstvo. Također, birajte madrace koji su testirani i certificirani za zdravstvenu i ekološku ispravnost.

Kako isprobati novi madrac?

Kada kupujete novi madrac, važno je da ga isprobate prije nego što ga kupite. To možete učiniti na sljedeće načine:

  • U trgovini: Ako kupujete novi madrac ili nadmadrac u trgovini, iskoristite priliku da ga isprobate na licu mjesta. Lezite na madrac u položaju u kojem obično spavate i provjerite kako se osjećate. Osjetite li udobnost, podršku i ravnotežu? Ima li mjesta za vaše tijelo i pokrete? Jeste li zadovoljni tvrdoćom, toplinom i mirisom? Pitajte prodavača sve što vas zanima o madracu i usporedite različite opcije.
  • Kod kuće: Ako kupujete novi madrac preko interneta ili po katalogu, provjerite da li ima mogućnost povrata ili zamjene ako vam se ne svidi. Kada vam stigne novi madrac, isprobajte ga kod kuće barem nekoliko noći prije nego što donesete konačnu odluku. Naviknite se na novi osjećaj i pratite kako spavate i kako se budite. Ako vam se ne sviđa novi madrac, kontaktirajte prodavača i dogovorite povrat ili zamjenu.

Zaključak:

Novi madrac je važna investicija za vaše zdravlje i dobrobit. Ako želite kupiti novi madrac koji će vam osigurati kvalitetan san, trebate znati što trebate znati o madracima, kako odabrati novi madrac i kako isprobati novi madrac. Nadamo se da su vam naši savjeti bili korisni i da ćete pronaći savršeni madrac za vas.

 

Foto: Pexels.com

Moglo bi ti se svidjeti:
  Inspiracija i novosti - Sve