Objavljeno: 30. 01. 2020 - 9:41
Vikend kuća by Pavel Miček Architects
 

NETRADICIONALNO TRADICIONALNA VIKENDICA U IDILIČNOM PLANINSKOM KRAJOLIKU

Izuzetno mjesto u južnom dijelu Moravsko-šleskih Beskidija. Planinski krajolik u kojem gotovo da nema obližnjih objekata – s izuzetkom samo nekoliko raspršenih seoskih naselja. Sa gornje strane parcela graniči sa cestom od koje se spušta planinska čistina niz šumovitu sjenovitu livadu s potokom. Inspiracija za dizajn pronađena je u iskonskom planinskom doživljaju.

Proces nije bio nimalo lak, zbog strogih građevinskih propisa regije koji znatno kompliciraju kreativni ili inovativni pristup. Prve ideje nisu bile povezane s prostorom i volumenom. Željeli su pronaći materijal koji bi mogao izraziti kontekst i poslužiti kao središnja konceptualna smjernica. Beton i drvo – ariš.

Kako na najbolji način i s minimalnim sredstvima iskoristiti iskoristiti prednosti tih materijala iako imaju poprilično različita svojstva? Masivnosti i svjetlost. Beton utjelovljuje masivnu šuplju platformu, koja je djelomično ukopana u zemlju, s gotovo pećinskom atmosferom. Sakriva spavaće sobe izrađene od ariša i tehničke prostore. 

Krajolik oko kuće nije se promijenio i dalje se sve odvija kao da kuće nema. S vremenom će beton postati siv i obrastao mahovinom, drvo ariša dobit će sivkasto-srebrnu patinu, a prilazni put od kamenja će postati gotovo neprimjetan u travi.

Preuzeto sa: Mojstan.net

 

  Klikni na pojedinu sliku za povećanje

 
 
Moglo bi ti se svidjeti:
  Inspiracija i novosti - Sve