Objavljeno: 18. 04. 2019 - 8:52
Totalno neobična kuća sa 13 platformi
 

Tročlana obitelj iz Osake u Japanu poželjela je dom koji će ih dodatno zbližiti i povezati. Angažirali su studio Tato Architects, a oni su im ponudili posve jedinstveno rješenje.

Njihova ideja bila je urediti veliki otvoreni prostor u kojem prostorije ne razdvajaju zidovi, već 13 spiralno postavljenih platformi na različitim visinama. Obzirom na malu parcelu i okruženost zgradama, vertikalna orijentacija prostora bila je logičan izbor u kojem se objekt neće ugušiti u takvom urbanom okruženju. Obitelj nije htjela nikakve privatne sobe i zatvorena spremišta za stvari, stoga su se multifunkcionalne i međusobno povezane platforme pokazale kao idealno rješenje u kojem će obitelj svaku prilagoditi na način koji im najviše odgovara. Visinska razlika od platforme do platforme iznosi 70 cm, stoga one mogu biti i mjesto za sjedenje, polica i sl.

Od ulazne etaže gdje je predviđeno spremište i prostor za bicikle, patforme se uzdižu sa dvije strane prostora i konvergiraju se u središnjoj platformi koja je zamišljena kao glavni dnevni prostor, te se zatim razdvajaju i uspinju prema glavnoj spavaonici i kupaonici na vrhu kuće. Odatle stube vode do dvije terase na krovu. Od useljenja obitelj postepeno popunjava platforme namještajem, te stvara eklektični i personalizirani prostor koji ih svakim danom još čvršće povezuje.

Izvor: Dwell.com

Preuzeto sa: Mojstan.net

 

  Klikni na pojedinu sliku za povećanje

 
 
Moglo bi ti se svidjeti:
  Inspiracija i novosti - Sve