Objavljeno: 02. 07. 2020 - 11:51
Kombinacija moderne fasade i rustikalnog interijera od opeke - Kuća V
 

Klasične cigle ocrtavaju interijer Kuće V u blizini Bratislave u Slovačkoj, Kuću je projektirao lokalni arhitekt Martin Skoček. Kuća V je izgrađena na istom mjestu gdje se nalazio objekt sagrađen prije gotovo 80 godina, ali s vremenom je propao i postao neupotrebljiv. Pregledom i analizom konstrukcije prijašnjeg objekta, postalo je jasno da niti nosivi zidovi nisu u dobrom stanju pa su odlučili kompletno srušiti objekt i iskoristiti klasičnu ciglu iz koje je bio građen.

Kuća ima površinu od 185 kvadratnih metara i namijenjena je četveročlanoj obitelji. Dvostrešni limeni krov i jednostavni pravokutni oblik usklađen je sa izgledom gospodarskih objekata koji tradicionalno krase perieriju Bratislave. Objekt ima glatku, bijelo obojenu fasadu i prozore uokvirene u tamne aluminijske okvire.

Stara cigla iskorištena je za uređenje unutarnjih zidova kuće V. U središtu kuće smješten je otvoreni dnevni prostor. Kuhinja je u stražnjem dijelu ovog prostora, usidrena ogromnim metalnim kuhinjskim otokom iznad kojeg visi kvartet sfernih svjetiljki. Vlasnici mogu držati zalihe hrane i posuđe u visokom hrastovom ormariću za pohranu koji se nalazi odmah iza kuhinjskog otoka.

Na sredini prostora je blagovaonica sa drvenim stolom u središtu, a slijedi prostor za sjedenje prekriven bijelom navlakom. Čitav prostor obrubljen je velikim staklenim stijenama koje gledaju prema stražnjem dvorištu.

Dok se dnevni prostor nalazi u središtu kuće, spavaće sobe se nalaze na krajevima. Glavna spavaća sa garderobom i kupaonicom na jednoj strani, te dječje spavaće sobe na drugoj strani. Jedna dječja spavaća soba podijeljena je na dva dijela,u prizemlju ima radni prostor, dok se ljestvama uspinje do prostora u potkrovlju u kojem je smješten krevet za spavanje.

Izvor: Dezeen.com 

Fotografije: Matej Hakár

Preuzeo s: Mojstan.net

 

  Klikni na pojedinu sliku za povećanje

 
 
Moglo bi ti se svidjeti:
  Inspiracija i novosti - Sve