Objavljeno: 28. 11. 2019 - 12:51
Klet okružena vinogradom na Američki način
 

Kada spomenemo zagorsku klet odmah pomislimo na malu drvenu kućicu okruženu vinogradom. Ova moderna klet, odnosno kušaonica vina ne nalazi se u Zagorju već u gradu Newbergu u državi Oregon, SAD. Bez obzira na zemljopisnu udaljenost i luksuzniju izvedbu ovu i naše klasične kleti spaja njihova osnovna namjena.

Objekt su projektirali arhitekti tvrtke Lever Architecture. Cilj je bio izgraditi kušaonicu vina koja bi odrazila obiteljski pristup vinogradarstvu. Inspirirani bujnim hrastovim stablima koji su rasprostranjeni dolinom, izrađene su dvije konzolne krovne strukture koje se isprepliću na mjestu ulaska u sobu za degustaciju. Glavni prostor otvara se prema vinogradu te dolini na sjeveru, jugu i istoku sa strukturom izrađenom od drva i stakla. Centralno smještena klizna vrata prostora za degustaciju otvaraju interijer prema vinogradu, ali služe i kao pasivni sustav hlađenja ljeti kada se koriste u kombinaciji sa gornjim prozorima.

Unutrašnjost predstavlja diskretan i jednostavan pristup uređenju koristeći materijale poput poliranog betona, drveta i modernog kamina od betona, kao i staklenih zidova koji omogućuju da se unutrašnjost stopi sa eksterijerom i obratno, te zaokruži cjeloviti ciklus nastanka vina.

Izvor: Homedsgn.com

Preuzeto s: Mojstan.net

 

  Klikni na pojedinu sliku za povećanje

 
 
Moglo bi ti se svidjeti:
  Inspiracija i novosti - Sve